Ποσο ασφαλης νιωθω;


Η συναισθηματική ασφάλεια αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Το να νιώθουμε μέσα μας ασφαλείς και συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας είναι προϋπόθεση για να αποδεσμεύσουμε τις δυνάμεις μας και να επενδύσουμε στην προσωπική μας εξέλιξη.

  Όσο νιώθουμε οτι απειλούμαστε (πραγματικά ή φανταστικά) το μόνο που κάνουμε είναι να προφυλασσόμαστε, να κρυβόμαστε, να αμυνόμαστε ή να γινόμαστε επιθετικοί.
  Βεβαίως είναι σημαντικό να έχουμε ένα υποστηρικτικό και διαθέσιμο "δίκτυο" ανθρώπων δίπλα μας, το οποίο θα μας εκτιμά, δεν θα μας επικρίνει, ούτε θα μας απορρίπτει.Όμως η πραγματική συναισθηματική ασφάλεια δεν πρέπει να εξαρτάται απο το πως θα μας δουν οι άλλοι, αλλά απο το πως οι ίδιοι αισθανόμαστε για τον εαυτό μας.
   Αν οι ίδιοι αισθανόμαστε καλά με αυτό που είμαστε και με αυτό που πράττουμε, δεν μας επηρεάζει αποφασιστικά η γνώμη των άλλων. Μπορεί η γνώμη τους να μας ευχαριστεί ή να μας δυσαρεστεί, να μας διευκολύνει ή να μας δυσκολεύει, αλλά ποτέ δεν θα μας καθορίσει τις προτεραιότητες.
  Η θετική αίσθηση του εαυτού μας και η κατανόηση του άλλου είναι συναισθηματικές δεξιότητες που αναπτύσσονται στα πρώτα παιδικά χρόνια. Καλλιεργούνται μέσα σε σταθερή συναισθηματική ατμόσφαιρα ενθάρρυνσης, αγάπης, αποδοχής και στοργής. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα θα βρεί κάθε αναπτυσσόμενη ψυχή τις ισορροπίες της ανάμεσα στην αγκαλιά της μητέρας και στον έξω κόσμο, στην ασφάλεια και στην ελευθερία, στην εξάρτηση και την ανεξαρτησία. Μέσα σε μια σταθερή ατμόσφαιρα αγάπης και φροντίδας θα νιώσεις ασφαλής με αυτό που είσαι, θα μάθεις να έχεις όρια, να κατανοείς και να συναισθάνεσαι τον άλλον και να έχεις ευθύνη για τη ζωή σου. 
   Αν δεν είσαι απο τους λίγους τυχερούς που βίωσαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους αυτό το αίσθημα της ασφάλειας, χρειάζεται να αναλάβεις δράση και να αναγνωρίσεις καθώς και να ικανοποιήσεις τις ΔΙΚΕΣ σου ανάγκες!!!

ΕΓΩ ΘΕΛΩ-ΕΓΩ ΞΕΡΩ-ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ-ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ 

Αυτογνωσία...η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα , το δεύτερο είναι η αλλαγή. 
Γνώρισε τι θέλεις...Δούλεψε με τον εαυτό σου, μάθε να διακρίνεις τις επιθυμίες απο τις ανάγκες σου (καθόρισε τι σημαίνει η λέξη ανάγκη)
Νιώσε άνετα με τον εαυτό σου. Καλλιέργησε το αίσθημα της εσωτερικής ασφάλειας. Ανέπτυξε την αυτοπεποίθηση σου και τη θετική στάση ζωής. Αν νιώσεις εσύ ο ίδιος εσωτερικά ασφαλής με αυτό που είσαι, με αυτό που λες και αυτό που θέλεις να πετύχεις δεν χρειάζεται να φοβάσαι. Πάρε την ευθύνη και σεβάσου τον εαυτό σου. 

Το να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να νιώσεις εσωτερική ασφάλεια , αξία και αυτοεκτίμηση είναι η προϋπόθεση για ώριμη συναλλαγή με τον συνάνθρωπο/σύντροφο σου.

Προσαρμογή κειμένου: Μάντω Καραμπέρη, MSc Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια. 

Βιβλιογραφία:
Μαρία Πεδιώτου: Σχέση στοργής ή σχέση οργής; Γιατί η συναισθηματική ωριμότητα είναι σημαντικότερη απο τον έρωτα. Ηράκλειο , 2017.
Ελένη Παπαδάκη -Μιχαηλίδη.Ο δεσμός της αγάπης. Εκδόσεις Πεδίο , 2012.

     

Δημοφιλείς αναρτήσεις