Αναβλητικότητα...




Μην αφήνεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα!

Τελικά τι μας φταίει και αναβάλλουμε απλές καθημερινές συνήθειες ή πιο σημαντικές εργασίες;

Το να αναβάλλουμε για αργότερα κάποιες υποχρεώσεις μήπως τελικά μας κάνει να χάνουμε περισσότερο χρόνο και μειώνει την αποτελεσματικότητα μας αυξάνοντας το άγχος μας;
Στα παραπάνω ερωτήματα οι απαντήσεις είναι προφανείς , ωστόσο εμείς συνεχίζουμε να αφήνουμε για αύριο το σήμερα!!!
Αν και θεωρείται "φυσιολογικό" να αφήνουμε κάποιες δραστηριότητες-υποχρεώσεις για αργότερα, αυτό μετατρέπεται σε "πρόβλημα" όταν δυσκολεύει την λειτουργικότητα μας και επηρεάζει τις σχέσεις μας.

Η χρόνια/ συστηματική αναβλητικότητα μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας υποβόσκουσας ψυχικής διαταραχής.

Οι «ερευνητές της αναβλητικότητας» θεωρούν ότι μια τέλεια καταιγίδα αναβλητικότητας ξεκινά όταν μια δυσάρεστη εργασία συναντά ένα άτομο που έχει παρορμητικά στοιχεία προσωπικότητας και χαμηλή αυτοπειθαρχία...
Είναι θέμα διάθεσης ;

Είναι τρόπος ζωής;

Είναι έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων;

Είναι έλλειψη κινήτρου;

Τι είναι τελικά ή μήπως είναι όλα τα παραπάνω μαζί;

Σίγουρα η διάθεση μας επηρεάζει τις δράσεις και γενικότερα τη συμπεριφορά μας. Δεν είμαστε απλά σκεπτόμενα όντα , είμαστε και όντα που πράττουν. Αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές τείνουν να καθυστερούν σημαντικές υποχρεώσεις δημιουργώντας μια λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό τους. Όταν κάποιος υποφέρει απο κατάθλιψη δεν έχει διάθεση να κάνει πολλά!!! Η έλλειψη κινήτρου εντείνεται, οποιαδήποτε δραστηριότητα φαίνεται δύσκολη- “αγγαρεία”. 

Η αναβλητικότητα υπονομεύει τα θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας καθώς και τον αυτο-έλεγχο μας. Τα άτομα που αναβάλλουν συστηματικά δίνουν μια "ψευδή υπόσχεση" ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν το χρόνο και τις υποχρεώσεις τους παρότι γνωρίζουν ότι κατι τέτοιο θα είναι δύσκολο να τηρηθεί αλλά στη παρούσα φάση το χρειάζονται για να νιώσουν καλύτερα.
Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της αναβλητικότητας είναι να βρούμε το προσωπικό μας νόημα οσον αφορά αυτά που αναβάλλουμε καθώς και να παρατηρήσουμε τα συναισθήματα μας. Αν για παράδειγμα αυτό που πραγματικά μας κάνει να αναβάλλουμε είναι ο φόβος αποτυχίας ή η ανασφάλεια μας για τις επιδόσεις μας, αξίζει να εστιάσουμε σε αυτό και να παρατηρήσουμε αν όντως ισχύει.
Η ευθύνη για τη διαχείριση/ επιτέλεση του έργου είναι δική μας υπόθεση…αν εμείς το καθυστερούμε στην πραγματικότητα υπονομεύουμε τον εαυτό μας και τις προσπάθειες μας.
Μια λίστα καταγραφής των δραστηριοτήτων μπορεί να λειτουργήσει υπενθυμιστικά ωστόσο εδώ οφείλουμε να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους.
Ο Dr. J. Ferrari (2010) αναφέρει πως κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι θα αναβάλλουμε κατι ωστόσο δεν είμαστε όλοι αναβλητικοί. Για κάποιους αποτελεί τρόπο ζωής- δεν είναι θέμα διαχείρισης χρόνου αλλά απόφαση να μην πράξουμε…
Let’s live life now and enjoy our lives. Don’t delay because of fears or insecurities. 



Μάντω Γ. Καραμπέρη ,Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια



Πηγές :

www.apa.org

www.psychologicalscience.org

Δημοφιλείς αναρτήσεις