Υγρά μάτια..τι μπορεί να υποδηλώνουν;



"Άκουγα από μικρή να μου λένε: μην κλαίς!, πάλι κλαίς! πάψε να κλαίς!...και αναρωτιόμουν γιατί κανείς δεν με ρωτά γιατί κλαίω, τι θέλω, τι έχω ανάγκη ή τι θέλω να πώ μέσα απο τα δάκρυα μου"





Μεγαλώνοντας μάθαμε οτι όταν κάποιος κλαίει είναι αδύναμος, δειλός, φοβάται, είναι ευαίσθητος, καταθλιπτικός, κλπ.

Φοβόμαστε να κλάψουμε, δηλαδή φοβόμαστε τα συναισθήματα μας...έτσι μάθαμε να τα κρύβουμε,να τα καταπιέζουμε, να τα "θάβουμε" σαν να μην υπάρχουν για να μην φανούμε ανεπαρκείς ή αδύναμοι!

Τι μπορεί να εκφράζουν τα δάκρυα μας;


Τα δάκρυα έχουν μια δύναμη να εκφράσουν τα βαθύτερα και "καταπιεσμένα" συναισθήματα μας. Αποτελούν μια "φωνή"-cry for help-. Αποτελούν μια μορφή επικοινωνίας με τους γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας-με τις βαθύτερες μας ανάγκες. 

Σκεφτείτε αν είχαν φωνή τι θα μας έλεγαν!

Μπορεί να δακρύζουμε απο χαρά αλλά και απο πόνο, απο θυμό, απο ένταση, απο φόβο, απο λύπη και απο απογοήτευση. 




Το κλάμα είναι ευλογία, είναι "κάθαρση", είναι ανακούφιση, είναι αυθεντικότητα, είναι ελευθερία, είναι εξωτερίκευση, είναι λυτρωτικό, είναι αγχολυτικό, είναι ΔΥΝΑΜΗ εσωτερική και εξωτερική! Είναι θεραπευτικό!

Τα δάκρυα προστατεύουν τόσο το σώμα μας -τα μάτια μας από μολύνσεις (και όχι μόνο) όσο και  τη ψυχή μας!

Έρευνες δείχνουν οτι τα "συναισθηματικά"  δάκρυα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα βασικά δάκρυα αλλά και σε ορμόνες, όπως η προλακτίνη, που λειτουργεί αγχολυτικά και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί ερευνητές εξετάζουν την περιεκτικότητα των συναισθηματικών δακρύων σε ουσίες όπως οι ενδορφίνες, που αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, η φλοιοτρόπος ορμόνη (ACTH), η προλακτίνη, η αυξητική ορμόνη και τα κορτικοειδή που απελευθερώνονται από το στρες. 'Oλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό ότι τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να είναι σημαντικά για την διατήρηση της φυσικής υγείας αλλά και της συναισθηματικής μας ισορροπίας. 

Είναι φροντίδα του εαυτού μας το κλάμα, καθώς το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι η αναγνώριση του προβλήματος και τα δάκρυα έρχονται να μας βοηθήσουν στο να δούμε τη εσωτερική-συναισθηματική μας δυσκολία και να συμβάλλουν στην επούλωση του τραύματος μας!





Μην φοβάστε τα δάκρυα σας...είναι δικά σας!  
Βοηθήστε τον εαυτό σας να καταλάβει τι συμβαίνει για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει καλύτερα! 


Μάντω Γ. Καραμπέρη
Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγές :
http://antistres-roi.blogspot.gr/2008/12/t.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις