Θυμός: Σταματήστε να τον καλλιεργείτε!

Ο Θυμός αποτελεί ένα υγιές και ανθρώπινο συναίσθημα. Όπως όλα τα συναισθήματα μας, δημιουργείτε από τον τρόπο που σκεφτόμαστε! Πιο συγκεκριμένα τα συναισθήματα μας πηγάζουν απο τη σημασία που αποδίδουμε εμείς σε ένα γεγονός και όχι από το ίδιο το γεγονός! 
Στην πραγματικότητα ο θυμός αποτελεί ενα προσωπικό  "καμπανάκι" που ενεργοποιείτε όταν νιώθουμε πως κάτι μας "απειλεί " άδικα, ή ως φυσιολογική αντίδραση στην ματαίωση
Ο θυμός σχετίζεται με συναισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης, παραμέλησης ή κριτικής!
Στην πραγματικότητα εκτός απο το αίσθημα της αδικίας που νιώθουμε, κυριαρχεί και το αίσθημα της απόγνωσης ή απογοήτευσης οτι δεν μπορούμε να χειριστούμε μια κατάσταση ικανοποιητικά! 


Η έκφραση του θυμού καθώς και ο βαθμός της ενόχλησης είναι υποκειμενικοί παράγοντες.
Οι πρωταθλητές του θυμού βασανίζονται απο έντονες/ υπερβολικές/ παρορμητικές αντιδράσεις οργής που τους προκαλούν "μπελάδες". Πολλές φορές ωστόσο, αξίζει να αναρωτηθούμε "αν η δυσάρεστη κατάσταση που βιώνω δεν αλλάξει αμέσως, θα ήμουν πρόθυμος να τη χειριστώ αντι να θυμώσω;"


Τι θα μπορούσα να κάνω; Πως θα μπορούσα να χειριστώ μια κατάσταση που με βγάζει εκτός ελέγχου;

Ο θυμός είναι παροδικός και επεισοδιακός. Τη στιγμή που συνειδητοποιούμε οτι είμαστε θυμωμένοι, νιώθουμε ήδη εκτός ελέγχου και μας φαίνεται αδύνατον να εφαρμόσουμε τεχνικές διαχείρισης. Συνεπώς οι στρατηγικές που θα χρησιμοποιήσω για να διαχειριστώ τον θυμό, δεν αποτελούν  "μαγικές και έτοιμες" συνταγές που αν τις εφαρμόσω θα απαλλαγώ απο αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα! Απαιτούν εξάσκηση και προσπάθεια απο μέρους μου.  

Θυμηθείτε :
  • ο θυμός επηρεάζει την εσωτερική σας ηρεμία, την  αυτοεκτίμηση σας και την καθημερινή λειτουργικότητα.
  • όταν αισθάνεσθε θυμωμένοι...οι σκέψεις σας μπορεί να είναι υπερβολικές. Συνεπώς να καταλήξετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα!
  • άκου πριν μιλήσεις...να έχεις στο νου σου τι μήνυμα θα ήθελες να περάσεις με τα λόγια σου!
  • πρόσεχε τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς...μπορεί αυτά που θα πείς να πληγώσουν αρκετά τον αποδέκτη του θυμού σου.
  • εστιάστε στη λύση του προβλήματος...σκέψου αν πραγματικά μπορείς να κάνεις κάτι αντί να σπαταλήσεις το χρόνο σε φωνές και οργισμένες συμπεριφορές.Θα νιώσετε πολύ καλύτερα αν δώσετε τη μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργητική αναζήτηση δημιουργικών λύσεων.   
  • ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί...κανείς δεν θυμώνει ξαφνικά ωστόσο ο τρόπος έκφρασης αφορά εσάς!Η επιλογή είναι καθαρά δική σας!Η οργή σας θα χειροτερέψει απλά τα πράγματα, θα στενέψει τα περιθώρια επικοινωνίας και θα λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
  • τέλος..."ποίος μας κάνει να θυμώνουμε;" ...η απάντηση εξαρτάται απο εμάς!!!

Τα συναισθήματα μας πηγάζουν απο τη σημασία που δίνουμε στο γεγονός και οχι απο το ίδιο το γεγονός.

Μάντω Γ. Καραμπέρη
Ψυχολόγος 











Πηγή εικόνας: http://www.wallpaperup.com/tag/anger

Δημοφιλείς αναρτήσεις