οι εποχές αλλάζουν...το ίδιο και οι ανάγκες μας!

Η ζωή  αλλάζει, οι εποχές αλλάζουν , οι άνθρωποι που αγαπάμε αλλάζουν τροχιά και απομακρύνονται / φεύγουν...και εμείς αλλάζουμε , προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της ζωής!




Μπορεί κάποιες φορές η απόσταση να είναι προσωπική απόφαση ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο πόνος της απώλειας είναι μεγάλος.
Κοιτώντας πίσω κάποιες φορές δεν πιστεύεις οτι αυτό που ζείς είναι πραγματικότητα...αλλά η αλλαγή αποτελεί μέρος της ζωής όλων μας!


Η ζωή προχωράει με ή χωρίς κάποιους "σημαντικούς" ανθρώπους δίπλα μας . 

 Εμείς εγκλωβιζόμαστε στις αναμνήσεις , στα γιατί , στα λάθη μας , πονάμε , κλαίμε , απογοητευόμαστε , θυμώνουμε αλλά κάποια στιγμή έρχεται μια "ηρεμία" όπως μετά από μια έντονη  καταιγίδα ελπίζουμε στον ουράνιο τόξο...



Οφείλουμε στον εαυτό μας να "πενθήσουμε" την αλλαγή, ο χρόνος είναι προσωπικός και ιδιαίτερος.  Μέσα απο τον προσωπικό μας πόνο -που οι άλλοι δύσκολα κατανοούν-καλό είναι να δούμε τι θέλουμε να "εκφράσουμε" πρωτίστως στον εαυτό μας.



  • Μην φοβάστε να κλάψετε , το κλάμα μας  βοηθάει , μας λυτρώνει ,μας  ηρεμεί! 
  • Μην φοβάστε να μιλήσετε ανοικτά για αυτά που σας πλήγωσαν ή πληγώνουν, πάρτε όμως το χρόνο που εσείς χρειάζεστε.
  • Αντιμετωπίστε τους φόβους σας εναν προς έναν -γνωρίζω οτι είναι δύσκολο -αλλα μέσα απο την προσπάθεια θα καταφέρετε να αισθανθείτε ασφαλής με τον εαυτό σας!
Η έκφραση και η προστασία των δικών μας αναγκών αποτελεί ταξίδι προς την προσωπική ελευθερία και δίχως αυτή δεν θα είμαστε ευτυχισμένοι πουθενά και με κανέναν!

Φροντίστε τις ανάγκες σας -εσείς μόνο τις γνωρίζετε- ακόμα και όταν χάσετε κάποιους ανθρώπους από τη ζωή σας διότι οι δικές σας ανάγκες δεν συμπίπτουν με τις δικές τους...δυστυχώς μπορεί και να μην συντονιστούμε αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια εσωτερική ηρεμία και ισορροπία που για να επιτευχθεί μπορεί να "κουραστούμε" αρκετά... 


Οι εποχές αλλάζουν , χρειαζόμαστε προετοιμασία για κάθε εποχή αλλά και γνώση και η γνώση έρχεται μέσα απο την προσωπική εμπειρία και αυτοπαρατήρηση!!!



Μάντω Γ. Καραμπέρη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια



Δημοφιλείς αναρτήσεις