Φιλία


Η επιλογή των φίλων ...



" Τις επιστολές , όπως γράφεις , τις έδωσες σε ένα φίλο σου να μου τις φέρει , ύστερα, με συμβουλεύεις να μην του αναφέρω όσα γράφεις για τον εαυτό σου , γιατί, όπως λές , ούτε και εσύ ο ίδιος δεν το συνηθίζεις. Με αυτό τον τρόπο και μέσα στην ίδια επιστολή , γράφεις ότι αυτός είναι και δεν είναι φίλος σου...
Αν βέβαια , τη λέξη αυτή χρησιμοποίησες με την κοινή και συνηθισμένη σημασία της , τοτε τον ονόμασες φίλο σου, όπως αποκαλούμε "ενάρετους άνδρες" όλους εκείνους που θέτουν υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα , όπως ονομάζουμε "κυρίους" όσους συναντούμε και δεν θυμόμαστε τα ονόματα τους και σε αυτή τη περίπτωση κανείς δεν έχει να σου προσάψει τίποτε. Aν πάλι θεωρείς κάποιον φίλο σου και δεν έχεις τόση εμπιστοσύνη όση και στον εαυτό σου, τότε κάνεις λάθος και δεν έχεις αρκετή γνώση της αληθινής φιλίας.
Για όλα τα πράγματα οφείλεις να σκέφτεσαι μαζί με τον φίλο σου, αλλά πριν απο όλα , οφείλεις να σκέφτεσαι αυτόν τον ίδιο. Μετά τη σύναψη της φιλίας οφείλεις να τον εμπιστεύεσαι...να συλλογιστείς πολύ αν πρέπει να  διαλέξεις κάποιον για φίλο σου, αλλά όταν το αποφασίσεις  να τον δεχθείς με όλη την καρδιά σου, να μιλάς μαζί του με τόσο θάρρος , σαν να μιλάς με τον εαυτό σου...Αν τον θεωρείς πιστό , θα γίνει τέτοιος.Μερικές φορές μαθαίνουμε στους άλλους να μας εξαπατούν απο τον φόβο μας μήπως απατηθούμε και δίνουμε με τις υποψίες μας το δικαίωμα να πράττουν το κακό εναντίον μας. Για ποιο λόγο να κρύβω λόγια μπροστά στον φίλο μου; Γιατί μπροστά του να μην κάνω σαν να είμαι μόνος μου; "

Πηγή :ΣΕΝΕΚΑΣ Μαθήματα ζωής, Επιστολές στον Λουκίλιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις